V čem je kouzlo RAW (surového) medu
Víte, jaký med kupujete? K zákazníkům se většinou dostane filtrovaný a mnohdy i tepelně upravený med. Filtrováním včelař zbavuje med drobných částic z pláství, pylu a dalších prospěšných látek, aby med byl krásně "čistý" a nevypadal "nevzhledně". Zbavením těchto částic se ale připravujeme o řadu látek, které jsou zdraví velmi prospěšné.
Mezi významné látky, kterých se filtrací medu zbavíme je například pyl, jehož jeho přirozenou funkcí je imunoterapie. Pokud přijímáme pyl z medu, který pochází z lokálního prostředí, tedy z rostlin, které se vyskytují v našem okolí, může nám to po nějakém čase pomoci zmírnit sezónní alergické reakce. Mezi další prospěšné látky patří různé minerály, vitamíny, antioxidanty a další, které přispívají k antibakteriálním a antioxidačním účinkům medu.
Přirozenou vlastností medu je krystalizace každého medu, různé druhy se liší pouze dobou krystalizace (pomalu krystalizuje například akátový med). Pokud med nešetrně zahřejeme, připravíme ho tak o účinnost prospěšných látek a stane se tak pouze prázdným sladidlem (za šetrné zahřívání medu je považováno zahřívání do cca 45 °C, kdy nejsou prospěšné látky znehodnoceny). Surový med takto nešetrně zahřívaný není.
V letošní medové sezóně jsme již tento RAW med nabízeli, a ještě nabízet při nějakých akcích budeme. Točíme ho do vlastních sklenic, abychom současně šetřili přírodu a neprodukovali nové a nové sklenice.